Cuma, Haziran 11, 2010

yazarlar ve şehirleri-2

2-James Joyce- Dublin
1882'de Dublin'de doğdu. Üniversiteyi bu şehirde okudu. 1902'de bu şehirden ayrıldı. Aralıklarla başka yerlerde yaşadı. Zürih'de öldü.
Joyce, kitaplarında Dublin'den ve Dublinlilerden çok bahseder. Hatta 1914'de yayınlanan "Dublinliler" adlı bir kitabı vardır.
Dublinliler‘de İrlanda pop kültürüne, edebiyatına, dinlerine ve politikasına, Dublin’in dükkan, birahane, lokanta ve otellerine fazlasıyla gönderme söz konusu.  James Joyce hikayelerini o kadar realist yazmış ki kitap bir antropolojik eser olarak bile okunabilir. Hatta benim tavsiyem mümkünse Dublin’e gitmeden önce okumanız sonrasında Dublin sokaklarını 100 sene önceki hallerini düşünerek gezmeniz. (http://sarapci.com/2010/01/09/dubliners-dublinliler-james-joyce)

Ama onu asıl üne kavuşturan sanırım Ulysses romanıdır. Pek çok yeni tekniğin kullanıldığı roman yayınlandığında büyük yankı uyandırır.
Ulysses, Joyce'un kendi anlatımıyla Nora Barnacle'ı sevdiğini anladığı gün olan 16 Haziran 1904 günü Dublin'de geçer. (Romanın asıl kahramanı bir bakıma Dublin kentidir. Her yıl 16 Haziran günü Dublin'de düzenlenen "Bloomsday" yani Bloomgünü'nde, kitaptaki bölümlerde geçen yerlerin dolaşıldığı turlar düzenlenmektedir.
Dublin'de bir de James Joyce Kültür Merkezi vardır. Ayrıca tabiki caddesi ve köprüsü de vardır.
"James Joyce’un bütün bir edebiyat serüveni neredeyse Dublin etrafında şekillenmiştir. Joyce, tarih ve siyasal görüşlerini, sanat algısını, dil arayışlarını Dublin kenti üzerinden kurgular. Dublin, onun öykülerinden, bir mekân, fon değil, her şeyin izahı için en temel başvuru kaynağı, bir öznedir. Dublin onda hayatı yaşanmaz kılan modernizmin tüm olumsuzluklarını simgelemektedir. Joyce, yapıtlarında bu olumsuzlukları gündeme getirip bunlarla hesaplaşır. Öncelikle, İrlanda’nın kültürüne, aile yapısına, papaz baskısına karşıdır ve bütün bunların da sanatını olumsuz etkilediğini düşünür: “Sevgili aşkım, Dublin beni hasta, hasta, hasta ediyor. Başarısızlık, hınç ve mutsuzluk kenti. Dışında olacağım günleri bekliyorum” diyen Joyce, sonunda Dublin’den ayrılır ve yıllarca Avrupa’da sürgün yaşar. Ama bu sürgünlüğüne rağmen, ne o Dublin’den kurtulabilir, ne de Dublin onu terk eder. Bütün yazdıklarını âdeta Dublin belirler." (Necip TOSUN)
Dublin denilince akla gelen diğer yazarlar; Oscar Wilde, Samuel Beckett,Thomas Moore, Bernard Shaw, Jonathan Swift ve Maeve Binchy.
"Dublin’i seçtim çünkü bu kent bana felcin merkezi gibi geldi.” James Joyce

4 yorum:

mine dedi ki...

aklıma orhan pamuğunda istanbulla tanımlanması geldi, aaa bak o kitaba bakacaktım aklıma geldi
teşekkürler

melda dedi ki...

Eveet o da aklımda. Ben teşekkür ederim.

kahvenin seki makbuldür dedi ki...

dublinliler'i aldım. okumaya başlamak üzereyim. irlandaya gitmek isteyen birisi, başkentini de öğrenmeli değil mi :)

melda dedi ki...

kesinlikle, gideceğin yeri önceden öğrenmelisin bence de