Çarşamba, Ağustos 29, 2012

Pratik ve Sağlıklı Çocuk Yemekleri-2

Semiz Otu Yemeği
Malzemeler:
-1 kase semiz otu yaprakları
-yarım yemek kaşığı ince doğranmış soğan
-1 tatlı kaşığı bulgur ya da pirinç
-1 çay kaşığı irmik
-zeytinyağı
-tuz, karabiber
-istenirse yarım tatlı kaşığı salça (ya da 1 yemek kaşığı domates)



Bulgurlu Fasulyeli Dible Yemeği
malzemeler (1 öğün için)
-7-8 adet taze fasulye
-1 yemek kaşığı doğranmış soğan
-1 yemek kaşığı bulgur
-zeytinyağı,
-tuz ve karabiber
soğanı yağda hafif pembeleştirin, küçük doğranmış fasulyeyi ekleyin biraz kavurun daha sonra bulguru ve kaynamış suyu ilave edip kısık ateşte pişirin, dinlendirip fasulyenin iyice yumuşadığından emin olup bebeğinize yedirin.

Tavuk-patates-Arpa şehriye pilavı
Kısaca açıklaması:
tavuğu kapaklı küçük bir tencerede çok az su ve yağ damlatarak pişirdim. Yarı zamanında küçük doğranmış patatesleri ekledim beraber piştiler. Arpa şeriye pilavını da pirinç pilavından çok daha doyurucu ve besleyici bulduğum için yaptım. Bir küp et suyu da ekledim pişerken. Güzel bir öğün oldu bence. Parçacıklı gıdalara geçtiğinizde bebeğiniz için iyi bir alternatif. Ayrıca çatalı eline verin tavukla patatesi kendisi de yer.

Yeşil mercimekli makarna:
Makarnayı hemen her çocuk sever. Biraz daha besleyici olsun derseniz yeşil mercimekle deneyin. Pişimiş mercimeği az soğan ve domatesle kavurup makarnayı ekleyin. 
Besleyici Bebek Kahvaltısı:
Bu kahvaltı ek gıdaya başlandıktan 2-3 hafta sonra küçük miktarlar halinde verilmeye başlanabilir. Sizinle birlikte normal kahvaltı yapana kadar kullanabilirsiniz. Bebeğiniz güne iyi bir başlangıç yapar.
-haşlanmış yumurtanın sarısı
-1 tatlı kaşığı labne peyniri
-1 çay kaşığı tereyağı
-1 tatlı kaşığı doğal pekmez (şeker katılmamış)
-yarım ceviz(veya 2-3 badem-fındık), yarım dilim ekmek veya bebek etimeği, 1 tatlı kaşığı toz tahıl (yedi tahıl karışımı) bunları rondodan geçirin
-sonra tüm malzemeyi sıcak devam sütü veya kaynamış suda ezin.
(9-10 aydan sonra tüm yumurta az haşlanarak eklenebilir veya tereyağında az ısıda yavaş yavaş omlet gibi pişirilip verilebilir. Balı 1 yaşından önce koymayın. İnek sütünü de 1 yaşından önce kullanmayın. Labne yerine tuzsuz peynir konulabilir. İsteyen 1-2 tuzsuz zeytin ezip koyabilir. Ceviz 8-9 aylıktan sonra verilebilir.Tüm bunlar isteğinize ve bebeğinizin durumuna göre çeşitlendirilebilir)
-Eğer bebeğinizde kabızlık sorunu varsa 1 kuru kayısıyı biraz sütte bekletip rondodan geçiridğiniz karışıma ekleyebilirsiniz. Ya da tereyağı yerine tahin koyabilirsiniz.


Not: yukarıda kendimce tarifini verdiğim yemeklerin bazıları ek gıdaya yeni geçmiş bebekler için uygun olmayabilir. Ona bebeğinizin durumuna göre kendiniz karar verin. Bazıları da büyük çocuklar için bile uygun. 
Ayrıca; ben 1 yaşından beri (artık damak tadı gelişiyor diye) kızma yaptığım yemeklere az tuz ve karabiber koymaya başladım.
tavsiyelerinizi ve tariflerinizi beklerim...

2 yorum:

ilhan dedi ki...

Büyük amcalar, dedeler olarak biz yiyemez miyiz? :))) Valla gözüme kestirdiğim tarifler var.

bensu dedi ki...

ellerinize sağlık benim bilee canım istedi bebek olmak varmıŞ:)) bende bloguma beklerim sevgiler...

http://www.bensukaya.com/