Perşembe, Mayıs 16, 2013

iki katlı börek ve katmer



















Yine annemden bir börek, beraber yaptık aslında ama     ben sadece yamaktım.
Hamuru için:
1 yumurta, 3 kaşık yoğurt, 200 gr erimiş ama ılık margarin veya margarin tereyağı karışımı, 1 çay bardağı ılık su, tuz,un, bir fiske karbonat.
İç malzemeleri:
2 orta boy patates (küçük doğrayın), 200 gr kıyma, soğan,maydanoz,tuz ve karabiber.Karışımı 5 dakika pişirip ılıtın.
Önce un hariç tüm malzemeyi karıştırın, aldığı kadar unu ekleyip iyice yoğurun. Tepsinizin altını yağlayıp hamurun yarısını 1 cm kalınlığında açıp tepsiye yayın. İç malzemesini koyun hamurun diğer parçasını da açıp üstünü kapatın. Yumurta sarısı sürüp sıcak fırına verin.Önceden kesip fırına verirseniz hem çok şişmez hem de sonradan kesmesi zor olacağından işiniz kolaylaşır.
Yumuşacık, mis gibi bir börek..
Sıra katmerdeee...Şimdi yukardaki malzemelerin aynısını yağsız hazırlayıp hamurunu bolca yoğurup dinlendirin. Sonra açabildiğiniz kadar ince kat kat açıp, erimiş katıyağ ve sıvı yağ karışımını ince ince kat aralarında gezdirip üst üste koyun. En son ince açılıp yağlanmış ve üst üste dizilmiş bu hamur katmanını rulo yapıp kendi çevresinde dolayıp tepside elinizle bastıra bastıra yayıyorsunuz.Fırında 180-200 derecede üzeri nar gibi oluncaya kadar pişiriyorsunuz. Bunu tek başıma yapamam. Zor biraz. Ama harika bir lezzet. Tel tel ayrılıyor. Ilıkken yemenizi tavsiye ederim.








Hiç yorum yok: