Cuma, Şubat 06, 2015

Hatay Uzunçarşı

Aslında rotamız Antep'ti.. Ancak Antep'e gitmeden önce eniştemin işi dolayısıyla önce Kilis sonra da Hatay'a uğradık.  (Günü Hatay'da karartıp akşam Antep'teki otelimize döndük.)


Hatay M.Ö. 307'de Büyük İskender'in başkumandanı Antiganos tarafından kurulmuş. Kentin merkezi olan Antakya Habib-i Neccar dağı ile Asi Nehri arasında düz bir bölgede genişlemiş.
Hatay'a varır varmaz önce o meşhur mezeleri ile karnımız doyuralım dedik.

Merkezdeki Anadolu Restoran'da değişik mezeler ve kağıt kebabını tattık.
Mezelerimiz humus, zengin, ezme,zahter salatası,Hatay İçli Köftesi,közde patlıcan idi.

Buradan çıkıp Uzunçarşı'yı gezmeye gittik. Adını hep duyduğum bu çarşı beni biraz hayal kırıklığına uğrattı.Çarşı sokakları ile mahallenin sokakları birbirine girmişti ve aslında hala Lonca sisteminden az da olsa kalan "her sokak başka bir zanaat" devam ettirilmeye çalışılıyor ama aralarda çok fazla giyim eşyası satan yerler, bakkallar, plastik eşya satanlarla adeta pazar yeri gibi olmuş. Kuyumcular daha düzenli ayrı bi sokakta idi.



Bu çarşıda Künefecilerden künefe yapımını görebilirsiniz. Kadayıf satın alabilirsiniz.
çarşıda fırınlar ve kasaplar hep yan yan ya da karşılıklı. Çünkü kasapta hazırlanan kebap fırında pişmeye gönderiliyor.


Bu çarşıdan tuzlu yoğurt, kırma yeşil zeytin, künefe peyniri, defne sabunu,nar ekşisi, nohut unu, kerebiç tatlısı kalıbı, baharat alabilirsiniz.
Hatay Ulu Cami'nin bahçesindeki portakal ağaçları..

bu kısa gezimizden neler aldık? sabun, nohut unu (humus yapmak için), sabun, kahvaltılık zahter karışımı. 


1 yorum:

Derdest fikirler dedi ki...

Güneydoğu'ya üç kere gitmeme rağmen Hatay'a hiç gidemedim. En kısa zamanda bu açığımı kapatmam lazım. Bu arada mezeler harika görünüyor.