Cuma, Nisan 24, 2015

PG Art Gallery, Dictionarium, Kemal Tufan sergisi

İnstagramdan bu galerinin çalışmalarını takip ediyordum. Kemal Tufan'ın kalem şeklindeki heykellerinden oluşan sergisi çok ilgimi çekti ve kızımla kendime bir gezi planı yapıp bunu da dahil ettim.
Taksim'den gidecek olursanız Galatasaray'dan aşağı iniyor ve Boğazkesen caddesinden devam ediyorsunuz. Solda kalıyor. (Bu arada karşı çaprazında nefis bir simit fırını var. Onu da es geçmeyin.)
Bu cadde ilginç bir cadde. Hem yeni tasarım dükkanları hem de eski mahalle kahvesi veya bakkalı bir arada. Yakın gelecekte popüler olacağı belli. Yeri çok merkezi.
Benim anladığım, sanatçı kalemi bilinen yazma işlevinin yanı sıra zamanı kayıt altına alma aracı olarak da düşünmüş ve bununla bağlantılı olarak kalemi kitap, gözlük, ağaç, görüntü, işaret dili vb. ile birlikte kullanmış.


üstteki heykelde el figürleri var. Bunlar işaret diline göre yapılmış el figürleri.

fotoğraftan anlaşılmıyor ama bu ağaç kütüğünün içinde küçük ekranlar ve uzayıp giden yollar var.
Düşünce çok güzel. Kalemin içinden geçenler gibi, kalemin tükenmez zihni gibi.. Daha çok şey çağrıştırıyor. Fotoğraftan da anlaşıldığı üzre kızım bu heykellere bayıldı. Hepsi ayrı ayrı çok ilgisini çekti. 
Hepsinin üzerine saatlerce konuşulabilir.
Fikir çok hoşumuza gitti. Emeğine sağlık Kemal Tufan'ın.

Kalem imgesini salt bir yazı yazma enstrümanı olmanın ötesinde, kişisel ve toplumsal belleğin kayıtlarına yönelik bir gösterge olarak kullanan Tufan, bu kalemlerin yüzeylerine kör ve sağır-dilsiz alfabeleriyle yazılmış anlatımlar inşa etmiş. Kayda alınamayan sözlü kültürün ve yazılı olmayan işaret dillerinin belleğimizin arka katmanlarında kapladığı yerin, üç boyutlu bir sunumunu meydana getiriyor.(http://www.pgartgallery.com/)

1 yorum:

Gül Akça dedi ki...

Çok ilginç gözüküyor...