Pazartesi, Ağustos 29, 2016

Hamburg Gezisi 3, Miniatür Wunderland

Zeynom biz Hamburg'a gitmeden önce Miniatür Wunderland'ın biletlerini almıştı. İyi ki almış çünkü çok beğendik. Akşam 18'de gitmemize rağmen, sokaklar bomboşken bile burası kalabalıktı. Tarihi Speicherstadt bölgesinde bulunuyor. 2001'den beri içindeki minyatürlerin yapıldığı ve 2020'de tamamlanması planlanan bu müze gerçekten de muhteşem. Hamburg'a gidenler mutlaka görmeli. Çocuklar da bayılıyor.
Dünyanın en büyük demiryolu minyatürü burada.
Sadece Almanya'dan değil Amerika'dan,İsviçre'den,İskandinavya'dan,  İtalya'dan ve Fransa'dan da yapı ve sokakların minyatürleri var. Minyatürlerin nasıl yapıldıklarını çalışma odalarında da görebiliyorsunuz.

Burda güzel olan şey hayatın bir anı dondurulmuş gibi gerçekçi bir şekilde yansıtılması. Havaalanı, tren istasyonu, liman, teleferik vs. çok gerçekçi. Mesela yukarıda cinayet mahali gösterilmiş. Ceset bir dereye atılmış. Olay yeri inceleme ve polis incelerken solda da çiftçiler tarlalarıyla uğraşıyor.

Kenarlardaki butonlara basıp bazı objeleri haraketli hale getiriyorsunuz.

Bir binadan kesit.


Müzenin dükkan kısmında da hediyelikler bol. Biz de bu ev maketlerinden birini aldık. Eve gelince çok detaylı ve karmaşık bir şey olduğunu gördük.
Çıkışta müzenin hemen yanındaki Speicherstadt Kafeerösterai'da güzel kahvelerimizi içtik. Burası değişik kahve çekirdeklerinin harmanlanıp kavrulduğu büyük bir kafe.

Sonra Speicherstadt bina ve kanallarını gezdik. Burası da mutlaka görülmeli. Ben zaten kiremit kaplı binalara bayılırım. Burası 1883'ten beri meşe kazık temeler üzerine kurulmuş bu kiremit depo binalardan oluşuyor. Kanallar boyunca sokak sokak böyle. Köprülerle bağlanmış.

Burası yani Hafencity, Avrupa’daki en büyük ölçekli kentsel dönüşüm projelerinden olup, kent merkezinde bulunan 14.000 konut yapısına yeni konutların eklenmesi projesiymiş.


Hamburg'a bir daha geldiğimde burayı tekrar gezmek istiyorum. 

1 yorum:

Nilgün Komar dedi ki...

umarım gitme şansımız olur almanya nın mimarisini seviyorum ben